- sunt ecologice, reciclabile şi nepoluante;
- sunt flexibile, uşoare, igienice, apte pentru a veni în contact cu alimentele;
- sunt rezistente la grăsimi, gaze, hidrocarburi, acizi (hârtia tratată prin acoperire şi laminare);
- se caracterizează prin rigiditate şi rezistenţă foarte bună;
- pot fi tipărite, devenind un instrument important de promovare.
Find disponibile într-un număr foarte mare de forme şi dimensiuni, cutiile din carton au cele mai multe utilizări: de la cutii de cereale pentru micul dejun la cutii pentru pantofi, cutii pentru sucuri de fructe şi până la cutii pentru electrocasnice de mari dimensiuni ca frigidere, maşini de spălat, aragazuri.
În industria alimentară întâlnim o varietate de ambalaje din carton:
- cutii din carton – pentru produse ca pizza, produse de patiserie, torturi, cereale etc.;
- cutii din carton caşerat cu folie de polietilenă asociat cu folie de aluminiu – pentru produsele lichide ce necesită a fi închise ermetic şi sterilizate la temperaturi foarte înalte (ex: sistemul Tetra-Pak);
- lăzi din carton – pentru transportul legumelor şi fructelor.
Cutiile din carton se utilizează în ca ambalaje industriale îndeosebi pentru bunurile voluminoase sau grele dar şi la ambalarea colectivă a bunurilor preambalate. Cutiile industriale din carton sunt folosite ca ambalaj secundar şi terţiar pentru transportul pe paleţi.
În majoritatea industriilor producătoare de bunuri, se folosesc ca ambalaje cutiile din carton, cele mai importante fiind:
- industria textilă;
- industria farmaceutică;
- industria auto;
- retail și bunuri de larg consum.
Varietatea tipurilor de ambalaje din carton este determinată și de compoziția acestora, iar avantajele utilizării ambalajelor de carton nu sunt depășite de un alt material de ambalare.
Cele mai utilizate ambalaje din carton sunt cutiile, dar nu singurele. Se mai folosesc pentru protejarea bunurilor și separatoare, plăci, role, colțare și chiar tăvi, tuburi și lăzi din carton.